Hvorfor danner fosfolipidene som omgir cellen, et dobbeltlag?

Hvorfor danner fosfolipidene som omgir cellen, et dobbeltlag?
Anonim

Svar:

Det er form og amfipatisk natur av lipidmolekylene som får dem til å danne bilayers spontant i vandige miljøer.

Forklaring:

De mest omfattende membranlipidene er fosfolipidene. Disse har en polarhovedgruppe og to hydrofobe hydrokarbonhaler. Halen er vanligvis fettsyrer og de kan variere i lengde.

Hydrofile molekyler oppløses lett i vann fordi de inneholder ladede grupper eller uladede polare grupper, som kan danne enten gunstige elektrostatiske interaksjoner eller hydrogenbindinger med vannmolekyler

Hydrofobe molekyler er uoppløselige i vann fordi alle eller de fleste av deres atomer er uladede og ikke polare. De kan ikke danne energisk gunstige vekselvirkninger med vannmolekyler.

Hvis de er spredt i vann, tvinger de tilstøtende vannmolekylene til å omorganisere seg til is som bur som omgir de hydrofobiske molekylene.

Av ovennevnte grunnlag aggregerer lipidmolekyler spontant for å begrave sine hydrofobe haler i interiøret og eksponere deres hydrofob hoder til vann.

Å være sylindriske fosfolipidmolekyler danner spontant dobbeltlag i vandige miljøer. I dette energisk mest fordelaktige arrangementet, de hydrofile hodene, står overfor vannet ved hver overflate av tolaget, og de hydrofobe haler er skjermet fra vannet i det indre.