Hvorfor er hydrogen inkludert i metallaktivitetsserien?

Hvorfor er hydrogen inkludert i metallaktivitetsserien?
Anonim

Svar:

Selv om det ikke er metallisk, har hydrogenatomer noen egenskaper som gjør at de oppfører seg som alkalimetaller i noen kjemiske reaksjoner.

Forklaring:

Hydrogen har bare 1 elektron i sin # 1s # orbital, slik at dens elektroniske struktur ligner på samme måte som for de andre alkalimetaller, som har en enkelt valenselektron i en # 2s, 3s, 4s … # orbital.

Du kan hevde at hydrogen mangler bare en elektron fra å ha et komplett valensskall, og at det bør være oppført i gruppe VII med halogenatomer (F, Cl, Br, etc.). Dette ville også være gyldig.

Imidlertid er halogener ekstremt elektronegative, med F som leder veien, og H er ikke veldig electronegativ, slik at dets kjemiske egenskaper ligner mer alkalimetaller enn halogenene, selv om det ikke danner et ekte metall (unntatt kanskje ved ekstremt høye trykk).

Det er derfor elementet hydrogen innehar et sted i gruppe I i stedet for gruppe VII i det periodiske elementet.

Videoen nedenfor oppsummerer et eksperiment for å sammenligne aktiviteten til tre metaller; sink, kobber og magnesium. Ethvert metall som reagerer med syre (HCl i videoen) er plassert høyere enn hydrogen på aktivitetsserien, og metallene som ikke reagerer med syrer, vil bli plassert under hydrogen på serien.

video fra: Noel Pauller

Håper dette hjelper!