Hva er forskjellene og likhetene i kardiovaskulærsystemet og lymfesystemet?

Hva er forskjellene og likhetene i kardiovaskulærsystemet og lymfesystemet?
Anonim

Svar:

Både kardiovaskulære og lymfatiske systemer er vaskulære nettverk som bærer flytende bindevev. Forskjellene er omtalt i følgende avsnitt.

Forklaring:

  1. Kardiovaskulær system er et nettverk av blodårer gjennom hvilke blod pumpes av en rytmisk slående muskulær enhet, kalt hjerte.
  2. Det finnes ingen slik pumpemekanisme i lymfesystemet, det er lymfekar og lymfeknuter.

  1. Arteri deler seg i arterioler og danner kapillærnettet i vev, mens kapillærene kommer sammen igjen som venler og senere danner venen. Dermed er sirkulasjon mulig i hjerte-systemet.
  2. Lymfekapillærene er lukket på den ene siden, dvs. ved opprinnelsesstedet, men de blir sammen for å danne større lymfekar. Således sirkulerer lymfe ikke, men bare avløper for å komme til åre.

  1. Blod hjelper til med transport av næringsstoffer, hormoner, osv. Men viktigst av alt transporterer det luftveiene: spesielt oksygen - ved hjelp av hemoglobin tilstede i RBC.
  2. RBC er ikke i det hele tatt tilstede i lymfe, men mange WBC er tilstede: derfor er lymfeknuter områdene hvor WBCs kan kjempe med bakterier. Fettabsorpsjon og transport utføres av lymfesystemet.