Hva er forskjellen mellom elektronegativitet og elektronaffinitet?

Hva er forskjellen mellom elektronegativitet og elektronaffinitet?
Anonim

Vel, de snakker om det samme, men her er definisjonene.

Elektronegativitet er en kjemisk egenskap som sier hvor godt et atom kan tiltrekke seg elektroner mot seg selv. Elektronegegativiteten til et atom påvirkes av atomets atomnummer og avstanden mellom atomets valenselektroner. Det ble først teoretisert av Linus Pauling i 1932.

Elektronaffiniteten til et atom eller molekyl er definert som mengden energi frigjort når et elektron settes til et nøytralt atom eller molekyl i gassformet tilstand for å danne en negativ ion.

X + e- #X ^ (-) # + energi

Elektronaffinitet er en egenskap av et isolert atom i gassform. Det er en energiterm og måles i enheter av joules per mol.

Elektronegativitet er en egenskap av et atom i et molekyl. Det kan kun uttrykkes i vilkårlig dimensjonsløse enheter med hensyn til et referansetal.

Elektron affinitet

Elektron affinitet, EA, måler energien som frigjøres når et elektron legger til et gassformet atom.

Det rapporteres vanligvis som energien per mol atomer. For eksempel, Cl (g) + e ~ Cl- (g); EA = -349 kJ / mol

elektro

elektro, #χ#, er tendensen til et atom til å tiltrekke seg elektrondensiteten i en felles binding.

Elektronegativitet kan ikke måles direkte. Den må beregnes ut fra andre egenskaper som bindingsenergier, ioniseringsenergier og elektronaffekter av de bundet atomer.

Dette gir en dimensjonsløs mengde på en relativ "Pauling skala" som går fra rundt 0,7 til 3,98. Hydrogen tildeles en vilkårlig verdi på 2,20 "Pauling-enheter".

Jo større elektronegativitetsforskjellen # ΔEN # mellom de to atomer, jo mer vil eltettheten bli trukket mot det mer elektronegative atom.

Det mindre elektronegative atomet vil ha en redusert elektrondensitet.

Protonene knyttet til det atomet vil være deshielded.

Som elektronegativiteten til substituenten øker, det gjør også omfanget av deshielding, og det gjør også kjemisk skift.

Forskjellen i energi til et nøytralt atom og dets anion (negativ ion) i gassfasen er elektronaffiniteten (A). Når en elektron legges til et atom eller molekyl, desto mer energi frigjør det jo lettere blir et atom i en ion.

A = E (N) - E (N + 1), hvor N er nei. av elektroner i det nøytrale atom.

Derfor er det en målbar mengde.

På den annen side er elektronegativitet definert som kraften (tendensen) som et atom tiltrekker elektroner til seg selv i et molekyl eller i en kovalent binding. Elektronegativitet påvirkes av atomets atomnummer og avstanden at dens valenselektroner ligger fra den ladede kjernen. Derfor, høyere elektronegativiteten til en forbindelse eller et element, jo mer tiltrekker det elektroner mot det.

Elektronegativitet omhandler individuelle atomer, mens elektronaffinitet omhandler atomer i et molekyl. Elektronegativitetsverdier kan også endre seg, avhengig av molekylet som det bindes til, mens elektronaffinitet ikke endres.