Hvorfor kan en type O-person donere blod til alle andre blodtyper, men kan bare motta type O-blod?

Hvorfor kan en type O-person donere blod til alle andre blodtyper, men kan bare motta type O-blod?
Anonim

Svar:

Det er fordi type O-blod mangler noen antigener, og derfor har en person med type O-blod A-, B- og Rh-antistoffer, forutsatt at de er type O-negative.

Forklaring:

Blodceller har antigener på overflaten som fungerer som markører eller flagg, og plasma inneholder antistoffer som oppdager og avviser blodceller med fremmede antigener.

Antigener (A, B og Rh)

Det finnes flere antigener på overflaten av blodceller som fungerer som "markører" eller "flagg". Disse inkluderer A-, B- og Rh-antigener. For eksempel, hvis en person har A- og B-antigener tilstede i blodet, anses blodtypen for å være "type AB", mens blod med bare A-antigener vil bli ansett som "type A." Hvis en persons blod inneholder visse Rh-faktorer, anses de som "Rh positive" eller bare "positive". Derfor har en person med type "AB-positivt blod" A, B og Rh antigenene. Hvis personens blod ikke inneholder verken A- eller B-antigener, anses de som "type O", så en person med "O-positivt" blod har verken A- eller B-antigener, men vil fortsatt ha Rh-antigener.

antistoffer

For hvert antigen i en persons blod, mangler de antistoffet for det spesifikke antigenet. For eksempel vil en person som er "A-positiv" ha B-antistoffer, men ikke A eller Rh-antistoffer. På samme måte vil en person med blodtype "AB-negativ" ikke ha A- eller B-antistoffer, men vil fortsatt ha Rh-antistoffer.

Hvorfor må du donere blod til noen med samme blodtype?

Du trenger ikke å donere blod til noen med samme blodtype. Alt som er nødvendig for at en giver skal være en "kamp" er at deres blod ikke må utløse noen av antistoffene i mottakers blod. For eksempel kan en person med blodtype AB-negativ ikke donere til en person med blodtype B-negativ, fordi mottakers blod vil ha A-antistoffer tilstede, og vil avvise blodet siden det inneholder A-antigener. Her er et bord som beskriver hvem som kan motta blod som:

Siden noen som er "AB-positive" vil mangle alle blodtype-relaterte antistoffer i blodet, kan de motta blod fra noen. Av denne grunn anses folk med blodtype "AB-positiv" som "universelle mottakere". I sterk kontrast, siden noen som er "O-negative" ikke har antigener i blodet, kan de donere til noen. Av denne grunn kalles folk med blodtype "O-negativ" "universelle givere". Imidlertid har en person med typen "O-negativ" blod med alle de andre antigenene i blodet og kan bare motta type O-negativt blod.