Hva var Monroe-doktrinen? + Eksempel

Hva var Monroe-doktrinen? + Eksempel
Anonim

Svar:

Monroe-doktrinen uttalte at USA ville motsette seg eventuelle ytterligere forsøk fra Europa å kolonisere land i Amerika (vestlige halvkule), frigjøre disse landene for amerikansk påvirkning.

Forklaring:

Monroe-doktrinen var en arm av amerikansk utenrikspolitikk fra 1823, utstedt under president James Monroe. Det ble annonsert at USA ville vurdere ytterligere anstrengelser fra europeiske land for å kolonisere land i Amerika (vestlige halvkule) som en handling av aggresjon mot USA, som krever militær inngrep.

Monroe-doktrinen uttalte også at USA ikke ville blande seg i de interne forholdene til noen eksisterende europeiske kolonier i Amerika, eller ville USA bli involvert i de europeiske landes saker (som den greske kampen for uavhengighet fra det osmanske riket, for eksempel).

I et nøtteskall var det ment som en advarsel til de europeiske landene: USA vil ikke rote med alt du allerede har etablert her, men prøv ikke å lage flere kolonier - Amerika tilhører oss. Monroe-doktrinens mål var å frigjøre de nyutviklede koloniene i Latin-Amerika fra europeisk intervensjon, og unngå situasjoner som kunne gjøre «den nye verden» en slagmark for "Old World" -maktene - samtidig som USA tillater påvirkning i Amerika uforstyrret.

Dette trekket var politisk og militært motivert, sikkert, men handlet også om økonomi og handel; USA ønsket å øke sin handel med landene i Amerika uten sterk konkurranse fra europeiske økonomier.

USA manglet troverdig marinekraft på den tiden, så Monroe-doktrinen ble ikke tatt alvorlig i begynnelsen av de fleste europeiske krefter; Storbritannia bidro imidlertid til å håndheve læren med sin marine makt.