Hva er noen eksempler på sterk atomkraft?

Hva er noen eksempler på sterk atomkraft?
Anonim

Svar:

Alle elementer tyngre enn Hydrogen er eksempler på sterk atomkraft.

Forklaring:

Den sterke atomkraft binder protoner og nøytroner sammen for å danne atomkjerner tyngre enn hydrogen. Det virker når det gjelder bindende energi som også kalles massemangel. For eksempel har en Helium-4-kjernen to protoner og to nøytroner. Massen av Helium-4-kjernen er mindre enn massene av to fri protoner og to frie nøytroner.

Faktisk er den sterke atomkraft ikke en grunnleggende kraft. Det er en gjenværende effekt av fargekraften som binder kvarker for å lage protoner og nøytroner. Fargekraften kan binde en kvark i et proton med en kvark i et tilstøtende nøytron. Dette er den sterke kraften.

Den sterke kraften forklarer også hvordan solen smelter Hydrogen til Helium. Protoner er positivt ladet og avstøter hverandre. Ved temperaturer og trykk i Solens kjerne kan to protoner komme nær nok til at den sterke kraften overvinner den elektrostatiske avstøtningen og binder to protoner til svært ustabil Helium-2. Av og til faller en av protonene til en neutrondannende Deuterium. Ytterligere reaksjoner finner sted til Helium-4 er produsert og bindingsenergien frigjøres.

Den sterke kraften er svært kort variert og kan bare binde tilstøtende protoner og nøytroner. Den elektromagnetiske kraften er lang rekkevidde, noe som betyr at hvert proton i en kjernekraft repellerer hverandre. Dette forklarer hvorfor alle svært tunge elementer er ustabile. Den sterke kraften er ikke sterk nok til å overvinne den elektrostatiske avstøtningen.