Hva er forskjellen mellom lignelser og allegorier?

Hva er forskjellen mellom lignelser og allegorier?
Anonim

Svar:

En lignelse er vanligvis kortere, med en moralsk melding lett synlig for leseren.

Forklaring:

Hvis du skulle bruke de to ordene om hverandre, ville du ikke være den første og ingen ville ringe deg ut på det.

Lignelser ligner de tidligere fabler, enkle historier hvor dyr utfører moralske og etiske dilemmaer som leserne står overfor, og hver fabel slutter med "Og historiens moral er …" Pareller har derimot menneskelige tegn, ofte unsympathetic de som blir mer sympatisk på historiens slutt.

De mest kjente lignelser finnes i Det nye testamente av bibel, hvor Jesus bruker enkle historier for å illustrere komplekse moralske og teologiske begreper. Den fortabte Sønnen og Den Gode Samaritan er to av de bedre kjente lignelser. Historiens moral er generelt ganske tydelig, men i stedet for å fortelle oss den moralske budskapet i en ryddig epigraf på slutten, forteller historien inn i en diskusjon av de involverte prinsippene.

Allegory, derimot, har en tendens til å være bok- eller funksjonslengde. Hver karakter representerer et annet moralsk eller politisk konsept eller synspunkt, og den sanne betydningen av historien er igjen for leseren å tolke, og forskjellige lesere tolker den sanne betydningen annerledes.

Tom sawyer er en allegori av den amerikanske sjelen. Hans hjemby på Mississippi-floden deler nord fra Sør i før borgerkrigen, og øst fra vest når den amerikanske grensen begynner å utvide seg. Tom er ikke like vill som hans venn Huck, eller så priggish som hans bror Sid, og må finne sitt eget moralske kompass med hver hendelse fra tilfelle til sak. Hver karakter representerer et annet aspekt av det amerikanske samfunnet, og historiens endelige betydning vil være litt annerledes for alle som leser den.

Mange populære filmer TV-programmer er allegoriske, med hver hovedperson som representerer et annet samfunnssegment. Ta i betraktning Frokostklubben (en jock, en hjerne, en delinquent, en prinsesse og en ødelagt vinge) eller The Avengers (en milliardær industrialist, en soldat, en vitenskapsmann, en tjenestemann og en arbeiderklasselig fyr med en markedsførbar ferdighet).