Hvilken del av membranen diffunderer små uoppladede partikler gjennom?

Hvilken del av membranen diffunderer små uoppladede partikler gjennom?
Anonim

Svar:

Lipid-dobbeltlaget

Forklaring:

Cellemembranen er laget av fosfolipider. Hodet er hydrofilt (vann-kjærlig) og halen hydrofob (vann-hating). Dette er grunnen til at hodene vender mot det vanne utvendig av innsiden og utsiden av cellen, og halerne er gjemt bort fra vannet. Et eksempel på dette er når du legger til olje og vann.

Små, uladede polare molekyler som oksygen og vann (ved uni, lærer du at det er spesielle porer som kalles aquaporiner som brukes til vannmolekyler for å passere fosfolipid-bilaget) kan passere gjennom lipid-dobbeltlaget og inn i cellen. Større molekyler som glukose og ioner som natrium- og kaliumioner kan imidlertid ikke passere gjennom fosfolipid-dobbeltlaget, og så spesielle proteinkanaler og bærerproteiner som kan spenne i hele dobbeltlaget gjør det mulig å flytte glukose og ioner til og fra cellen.

Kolesterol opprettholder membranets fluiditet slik at det tåler temperaturendringer.

Glykoproteiner virker som reseptorer for hormoner som østrogen, kortisol, adrenalin og mer.

Glykolipider virker som "antigener" slik at immunsystemet gjenkjenner cellen som en egen, i utgangspunktet ikke å angripe den. Det er derfor folk med autoimmune lidelser, immunforsvaret gjenkjenner sine egne celler som en fiende og forårsaker betennelse og alle slags problemer for verten.